Lifestyle, gezondheid en ontspanning, Vakantie

Straffr – weerstandsband die smart is

Om fit te blijven probeer ik elke dag iets sportiefs te doen. In de winter is dit niet altijd een succes om buiten te doen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een weerstandsband (resistance belt). Na wat rondzoeken kwam ik Straffr tegen. Straffr is een weerstandsband die smart is, dat wil zeggen, deze band helpt mee met tellen hoe vaak en geeft feedback of je de oefeningen correct uitvoert.

Straffr is begonnen als een Kickstarter project. Nu is Straffr ook direct te koop. Ik heb mijn Straffr bij de makers zelf gekocht op hun website. Ik zie dat ze ook op andere websites worden aangeboden, maar die vertrouwde ik niet helemaal (kan ook aan mij liggen natuurlijk). Je hebt de keuze uit twee soorten, medium en zwaar. Ik heb voor medium gekozen (blauw/turqouise) na het invullen van de test op de website.

Na ongeveer een week had ik de Straffr binnen. Het is een klein pakketje dat door de brievenbus past. In de doos zit een handleiding, de Straffr band, een oplaadkabeltje en een zwart zakje om de weerstandsband te bewaren. Er is een app beschikbaar voor Apple en Google telefoons. Als je de Apple app op je iPad installeert, dan werkt het wel, maar je krijgt geen groot scherm (waar ik op gehoopt had). Dus installatie op een iPad in plaats van een iPhone heeft weinig toegevoegde waarde (vind ik). Je zou de app kunnen streamen via bijvoorbeeld je Appletv als je wilt. Een integratie met je Apple watch heeft de Straffr app NIET. De app houdt zelf bij hoelang je hebt getraind en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Connectie van Straffr met de app

Bij ontvangst adviseer ik om de Straffr eerst op te laden. Die van mij was helemaal leeg dus ik had geen keuze. Nadat de Straffr band is opgeladen kan je het knopje/rondje (met Straffr logo) indrukken en dan gaat er een heel klein lampje knipperen. Connecteer vervolgens via de app zelf (niet eerst naar je Bluetooth instelling gaan om te koppelen). De app is trouwens gratis, dus je zit niet vast aan een abonnement.

De Straffr app

Je zou ook de Straffr app kunnen gebruiken met een standaard weerstandsband. Het nadeel is dat de app niet weet wanneer je de oefening gedaan hebt en dan ook niet automatisch naar de volgende oefening gaat. Gebruik je de Straffr band wel met de app, dan registreert de app/band het aantal en krijg je feedback of je de oefening goed doet. Als de oefening goed gedaan is dan gaat de app door naar de volgende oefening. Hiervoor moet je wel eerst in de instellingen van de app dit aangeven, anders blijft hij op de huidige oefening staan.

Voordat een oefening begint krijg je even de tijd om te zien hoe de oefening gedaan moet worden en in welke houding je je moet manoeuvreren. Als je de oefeningen al een paar keer heb gedaan wordt dit laatste steeds makkelijker.

De oefeningen zijn gegroepeerd per spiergroep. Je kan gebruik maken van standaard challenges, maar je kan ook je eigen work-out samenstellen met vooraf aangegeven oefeningen. Bij het zelf samenstellen zie je dan ook hoe lang de totale training gaat duren, dat vind ik erg handig!

Ik hoop dat er in de toekomst nog meer oefeningen en challenges bij gaan komen. Hoewel ik me ervan bewust ben dat je natuurlijk niet alle mogelijke fitnessoefeningen met een weerstandsband kan uitvoeren (maar toch wel verrassend veel vind ik).

Straffr geeft zelf aan op de website dat een band niet je hele leven lang gebruik kan gaan worden, de rek gaat eruit en /of de band gaat scheuren. 1,5 jaar is de levensverwachting.

De smart weerstandsband band

De band zelf is er in twee sterktes, medium en expert. Via een bundel kan je met een beetje korting de twee banden tegelijkertijd kopen. Op de band zelf zijn markeringen aangegeven en bij sommige oefeningen wordt aangegeven op welke plek van de markeringen je de band vast moet houden.

De connectie met bluetooth gaf bij mij in het begin nog wel wat problemen, maar dat kwam denk ik omdat:

  • de Straffr niet volledig was opgeladen
  • ik de Straffr via de Bluetooth settings wilde connecteren in plaats van via de APP.

Mijn oordeel

++ een groot voordeel voor alle weerstandsbanden is dat je deze gemakkelijk kan meenemen op reis

++ de Straffr houdt mij door de begeleiding gemotiveerd om verder te gaan

++ een heleboel weerstandsbanden oefeningen zijn terug te vinden op Youtube

++ de batterij gaat lang mee

–Ik weet nog niet hoe lang de band zelf mee zal gaan, maar dit is niet levenslang

— geen integratie met Apple watch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *