Lifestyle, gezondheid en ontspanning

Stoomstrijkijzer versus strijksysteem

Ik ben geen fan van strijken, en mijn strijkijzer was aan vervanging toe. Overhemden strijken met kans op roze (kalk?)aanslag maakte mijn strijkbeurten er niet leuker op.

Maar waarom vind ik strijken eigenlijk niet leuk? Want op zich kan het wel ontspannend werken, even mijn gedachten op 0, en gaan met die banaan. Na een grondige analyse van mezelf en mijn strijk activiteiten kwam ik tot de conclusie dat voor mij enkele aspecten zeer zwaar meewegen:

  1. het geluid
  2. het resultaat
  3. de duur van de strijk
  4. het aan en uit zetten (stekker uit stopcontact)

Het geluid

Mijn huidige (oude) stoomgenerator wordt op zich snel warm en maakt weinig geluid. Behalve als deze een nieuwe hoeveelheid stoom moet generen. Dan maakt deze een akelig geluid die (met een beetje fantasie) overeenkomt van het geluid van een drilboor die door het hele huis te horen is.

Het resultaat

Gekreukte overhemden strijken en een mooi glas resultaat zien is voor mij een grote plus. Net gewassen overhemden die nog vochtig zijn vind ik het makkelijkste om te strijken. Dan heb ik ook geen stoom nodig. Wel moet ik dan mijn weekend zo inplannen, dat als de was klaar is, ik daarna meteen begin te strijken. Dit laatste vergat ik nog wel eens, met als gevolg toch vrij aanwezige kreukels in de overhemden. Ik moet dan wel de stoomfunctie gebruiken. Ook al wordt de oude stoomstrijkijzer regelmatig ontkalkt en gebruik ik gedemineraliseerd water, toch had ik het idee dat er kalkresten aanwezig waren. Want soms als mijn net gewassen overhemden aan het strijken was met stoom, dan kreeg ik roze aanslag op mijn overhemden en moest ik de overhemden opnieuw moet wassen.

De duur van de strijk

Een strijksessie moet voor mij niet uren duren. Ik strijk daarom alleen de overhemden. Alle andere was komt goed kreukvrij uit de wasmachine (waarvoor dank aan mijn moeder die me heeft geleerd op een handige manier de was op te hangen). Het aantal overhemden dat gestreken moet worden valt goed mee per strijksessie als ik het elke week doe.

Het aan en uitzetten

Mijn huidige strijkijzer heeft een knop op de stoomgenerator en een stekker om in het stopcontact te steken. Uiteraard moet ik de stekker erin steken om deze aan te kunnen zetten.Ik dacht dat, als ik klaar was met strijken en op de uit knop drukte dat ook de strijkijzer uit ging. Dit bleek niet terecht…. de strijkijzer blijft altijd aan, alleen de stoomgenerator ging aan/uit als ik de knop indruk. Ik heb dus weleens na een strijksessie de strijkijzer uren laten aanstaan… oeps…

De zoektocht

Nu begint het grote avontuur. De zoektocht naar een nieuwe oplossing. Wat is er momenteel allemaal op de markt? Ik had de hoop dat er de afgelopen jaren toch wel nieuwe uitvindingen zouden zijn gedaan op het gebied van strijken.

In mijn jeugd heb ik nog in een wasserij gewerkt. Daar kon ik me herinneren dat er van de poppen stonden waar je de overhemd omheen deed, en dat deze dan in elkaar klemde om gestreken eruit te komen. Dus eerst maar eens op zoek of dit systeem inmiddels ook voor particulieren beschikbaar was.

Er zijn inderdaad wel soortgelijke oplossingen beschikbaar inmiddels, maar de reviews van deze strijkpoppen waren niet heel positief. Wat ik me ook wel kan voorstellen, want deze poppen worden gevuld met lucht en op deze manier worden de overhemden van binnenuit gladder gemaakt. Ook het op en af doen van de overhemden op de poppen lijkt mij veel werk. Deze optie viel voor mij af.

Strijkroller Miele

Dan de strijkmangel/strijkroller. Deze ken ik ook nog van vroeger. In de wasserij deden we hier de handdoeken en kleinere lakentjes/servetten door. In een filmpje liet een mevrouw zien dat je hier ook overhemden mee kan strijken. Aan het einde van het filmpje was het haar inderdaad gelukt, maar in een tijdsperiode dat ik handmatig toch wel drie overhemden had kunnen strijken met minder moeite.

Vervolgens kwam ik bij de strijksystemen. Zowel Laurastar als Miele verkopen deze. Wat me vooral aansprak was dat de strijkplank ook de lucht kan blazen en/of zuigen. Dat lijkt me wel goed werken? Ze zijn ook handig op te bergen en op zich waren de reviews positief. Het is het geluid van de strijkplank blazer/zuiger wat mij persoonlijk niet aanstaat. Het lijkt een beetje op het geluid van een stofzuiger. Ook de prijs is echt in de hele hoge categorie. Het voordeel is wel dat de systemen compact op te bergen zijn,( als ik Miele moet geloven is dit zelfs een heel feest en kan je nog met het apparaat ronddansen). Mijn strijkplank blijft echter altijd op dezelfde plek staan, dus lijkt me 1000+ euro wat overdreven om te gaan besteden.

TIP:Ben je wel fan van de strijkplanken met zuig en blaas functie? Het goede nieuws is dat deze ook los te koop zijn! Zoek op actieve strijkplanken. Het voordeel om deze los te kopen je niet je hele strijksysteem moet vervangen, maar het onderdeel dat stuk is (strijkijzer of plank) los nieuw kan kopen.

Stoomgenerator

Dan bleven voor mij de standaard stoomgenerators nog over, want de strijkijzer met een ingebouwd waterbakje vind ik te zwaar. Ook hier weer, wat een enorme keuze aan apparaten! De smart strijkijzers zijn nu helemaal in. Het toestel bepaalt zelf hoe warm deze moet zijn en hoeveel stoom er gegeven moet worden. Je kan deze zelfs op de strijkplank laten staan (en deze verbrandt dan niet). Klinkt goed, maar ik ben niet zo’n fan van smart technologie. Als deze stuk gaat, wat dan? Daarnaast strijk ik niet veel, maar veelal wel dezelfde soort stof. En de prijs van deze smart toestellen was ook aan de hoge kant.

Mijn prioriteit lag bij het feit dat de kreukels uit de stof moeten gaan. Dus ik dacht, hoe hoger de bar, hoe beter. Ik denk dat ik hier mis in ben geweest. Want de technologie van de strijkijzers is denk ik veranderd. Strijkijzers met een lagere bar kunnen toch een hoge stoomdruk geven. Dus, als je een stoomgenerator kiest, kijk dan vooral naar de stoomdruk. Laat je niet verleiden door de stoomboost druk. Deze klinkt vaak fantastisch, maar deze boost moet je wel speciaal selecteren in je programma en ik weet niet of deze op alle stoffen kan worden gebruikt.

Neerzetten

Zelf vind ik het fijn als de strijkijzer op z’n achterkant kan staan, zodat ik deze niet altijd weer terug op de stoomgenerator hoef te zetten. De nieuwere strijkijzers zijn vaak wat compacter en lichter (wat een grote plus kan zijn natuurlijk), maar deze kan je niet meer op z’n achterkant zetten. Voor smart strijkijzers is dit natuurlijk geen probleem, want die zal niet door je strijkplank doorbranden.

Merk

De Philips strijkijzers worden over het algemeen heel goed beoordeeld. Mijn vorige strijkijzer was een Philips en heeft het vele jaren goed gedaan. Toch zijn er ook andere merken die dezelfde functies hebben als Philips, maar wellicht iets goedkoper zijn en minstens net zo goed. Het merk Calor is in België volgens mij heel bekend. Ik kende het zelf niet, maar ben er achter gekomen dat Calor in Nederland verkocht wordt als Tefal (mij wel bekend). Verder zijn ze exacte hetzelfde en van dezelfde moedergroep. Miele heeft geen strijkijzers los in de verkoop, maar alleen het strijksysteem.

Aanbiedingen

Er zijn zeer regelmatig aanbiedingen te vinden, zowel op internet als in de gewone winkels. Ook gaan modellen er na een paar jaar uit, vaak tegen een leuke prijs. Laat je niet gek maken door alle typenummers. Veel strijkijzers zijn exact hetzelfde, maar hebben net een ander kleurtje of motiefje en daarom ook een ander typenummer. Dus zoek je niet het nieuwste van het nieuwste, maar wel een goed strijkijzer, hou dan zeker de aanbiedingen in de gaten.

Welke het is geworden?

De Calor GV9555 ,gekozen om de 8 bar stoomdruk. Mijn oordeel?

De kreukels gaan er goed uit. Het geluid is veel zachter (maar is er nog wel). Maar het is gereduceerd tot een achtergrond geluidje die in de rest van het huis niet hoorbaar is. Deze was in de aanbieding, het model gaat eruit bij Calor. Maar voor mij is dit een goede strijkijzer die het strijken een zen-momentje voor me maakt 🙂 Ik kan de stekker erin laten en met de aan/uit knop gaat zowel de strijkijzer als het stoomsysteem uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *