Vakantie

Gasflessen op de camping

In de review van de Weber Traveler hebben we al kort gesproken over de verschillende type gasflessen en adapters die beschikbaar zijn. Hier willen we toch even wat verder op ingaan. Welke gasfles met welke aansluiting en welke vulling heb je nodig?

Allereerst zijn er de kleine gasbusjes. Deze zijn van verschillende merken beschikbaar. Zoals deze van Weber.

Weber gasflesjes/ cartridges

Maar ook andere merken, zoals Cadac hebben deze busjes met precies dezelfde afmetingen en aansluitpunt. De samenstelling van deze busjes is butaan met propaan. Het gewicht is 445 gram.

Er zit en prijsverschil tussen de verschillende merken en vaak is het kopen van een verpakking met meerdere busjes erin goedkoper. De gasflesjes zijn online te koop en in de lokale tuincentra en campingwinkels.

Afhankelijk van het gebruik en het type BBQ gaan de flesjes ongeveer 2 a 3 uur mee. Zorg er dus altijd voor dat je nog een reserve gasbusje in huis hebt.

Als alternatief kan je ook een grotere gasfles aanschaffen. Ook hier zijn verschillende merken op de markt. Er is keuze uit de standaard stalen gasflessen. Ook zijn er tegenwoordige lichtere gasflessen op de markt zoals BENEgas en Antargaz in Belgie. Deze lichtere gasflessen hebben als voordeel dat deze lichter zijn qua gewicht. Maar hebben ook nadelen. Niet in alle landen zijn deze gasflessen voorhanden en er is een verschil in aansluiting. De light flessen kunnen niet hervuld worden maar moeten omgewisseld worden.

Beschikbaarheid

Benegas light is beschikbaar in Belgie en Nederland bijvoorbeeld bij tuincentra en campingwinkels.

Antargaz is beschikbaar in de BENELUX bijvoorbeeld bij tuincentra en campingwinkels en in sommige doe het zelf zaken zoals Hubo, Brico en GAMMA.

Type aansluitingen

Benegas Light gasflessen hebben altijd een DIN- aansluiting (buitendraads). Stalen gasflessen hebben vaak een POL- aansluiting (binnendraads). Ook zijn er tegenwoordig nog gaslflessen met een clip on aansluiting. Voor de verschillende aansluitingen heb je verschillende drukregelaars voor nodig. Laat je altijd informeren welke drukregelaar er nodig is voor de gasfles (ook in webwinkels kunnen ze je hierover informeren).

Binnendraad (POL) vs Buitendraad vs. DIN aansluiting

Propaan versus Butaan

De kleine gasbusjes hebben een mengsel van propaan/butaan. Grote gasflessen zijn gevuld met of propaan, of butaan. Wat is nu het verschil? Het grootste verschil zit in wanneer je de gasfles kunt gebruiken qua temperatuur.

Op de Weber website staat vermeld “De Weber gasbarbecues werken op propaan omdat dit gas bij zeer hoge en zeer lage temperaturen veel stabieler is dan butaan. U kunt butaan gebruiken, maar dit zal de werking van uw barbecue bij extreme temperaturen beperken.”

Butaangas is niet bruikbaar onder -0.5 graden. Het gas is niet geschikt om mee te winterbarbecueën. Propaangas is bruikbaar tot temperaturen van -40 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *