Koken, Vakantie

Review en ervaring met de Weber Traveler BBQ

Hier kan je onze review en ervaring met de Weber Traveler BBQ lezen. Na een paar jaar gebruik te hebben gemaakt van de compacte camping BBQ van Lotusgrill wilde we toch ook een wat grotere BBQ gaan uitproberen voor op de camping. Na de voor- en nadelen te hebben overwogen van houtskolen vs gas vs elektra zagen we dat Weber net met de nieuwe Traveler op de markt kwam. Een gas BBQ die ook meteen een mooie standaard heeft en die compact op te bergen is. Dat klinkt als muziek in de oren! Omdat de BBQ nog vrij nieuw is waren er niet zo veel recensies over te vinden, maar de reviews die er waren klonken positief, dus de aankoopbeslissing was gemaakt.

Review en ervaring met de Weber Traveler : Formaat en Travel

Volgens het promo filmpje van Weber is de BBQ ook geschikt om mee te nemen op een wandeltocht. Inderdaad, de Weber heeft mooie wieltjes en je kan hem achter je aan trekken, maar een echte wandeltocht de bergen in lijkt mij toch niet ideaal door het gewicht en de grootte. Ook door het mulle zand kan het wel moeite kosten om de Weber Traveler voor te trekken.

Wel kan de BBQ heel gemakkelijk in-en uit worden geklapt waardoor deze vrij compact is en je kan hem dan zo je (tent) schuurtje in rollen. De deksel wordt bij het inklappen direct vergrendeld, dus wees niet bang dat je je zware gietijzeren roosters gaat verliezen.

De Weber Traveler werd geleverd in een enorme grote doos die niet makkelijk op te tillen was door 1 persoon. Maar, zodra de Weber uit de doos is gehaald is het een kwestie van de wieltjes erop klikken en je bent klaar om mee te rondrijden.

Weber Traveler unboxing
Unboxing Weber Traveler (vloermat niet ingebrepen ;-))

Het is een gas BBQ en Weber adviseert de kleine gastankjes te gebruiken. Deze zijn per 3 te koop in de Weber verkooppunten of via het internet. De gastankjes schroef je heel makkelijk op het aansluitpunt. Ik kom hier later nog op terug.

Om de BBQ op de camping te krijgen moest deze in de auto. Hier liepen we tegen een groot probleem aan, de BBQ past niet in onze kofferbak. Niet in de lengte en niet in de breedte. Nu hebben we niet de grootste kofferbakken in onze auto’s, maar het is wel een puntje van aandacht. In een stationwagen zal het waarschijnlijk geen probleem zijn. Vooral de hoogte van de BBQ ingeklapt (hoewel dit al zeer compact is vergeleken met de Weber Q BBQ’s) was de bottleneck. Gelukkig pastde Weber Traveler wel op de achterbank. Dus op naar de camping!

De Weber uitklappen is heel gemakkelijk, hou je voet op de onderste bar, ontgrendel het rode lipje (niet vergeten) en je haalt met 1 hand de Weber omhoog totdat deze klik doet en hij staat. Vervolgens het gasbusje erop schroeven en je kan BBQ-en. De Traveler heeft standaard een drietal haakjes om je BBQ gereedschap op te hangen. Mijn ervaring is dat ik momenteel alleen de spatel en de tang gebruik. De Weber BBQ vork hangt er gezellig voor de sier bij, maar had ik achteraf gezien niet hoeven te kopen.

De Weber Traveler maakt gebruik van 1 grote ring waar de vlammetjes uitkomen. De Traveler heeft verschillende standen, hoog medium laag. Advies: Zet de BBQ aan op de hoogste stand. Wacht even en zet daarna de stand pas lager op de gewenste temperatuur. De laagste stand houdt de temperatuur ongeveer op 150 graden. De hoogste stand maakt het mogelijk om hele hoge temperaturen te bereiken, ik geloof dat deze 300 graden is.

Zodra je de deksel opent gaat wel een deel van de warmte verloren. De Traveler heeft een ingebouwde temperatuurmeter op de deksel en aan de achterkant zitten ventilatiesleuven (niet aanpasbaar) waardoor overtollige warmte weg kan. Indirect BBQ-en is NIET mogelijk met de Weber Traveler maar je BBQ voedsel ligt niet direct boven de vlammetjes omdat hier nog een zeer stevig rooster bovenzit. Het griloppervlakte is echt groot.

Review en ervaring met de Weber Traveler : Het gasverbruik

Het gasverbruik is wel iets waar je op moet letten. Omdat het gril oppervlakte zo groot is, is ook het gasverbruik hoog. Met een klein gasbuisje kan je ongeveer 2 tot 3 uur BBQ-en (afhankelijk van de stand uiteraard). Na 2 dagen intensief BBQ-en was ons eerste gasbuisje leeg. Deze kan je gemakkelijk vervangen: gasbuisje eraf schroeven en nieuwe erop. Maar onze tip: koop een gasslang adapter van weber zodat je een grote gasfles kan gebruiken.

Er zijn verschillende Weber adapters te koop. Welke je nodig heb is afhankelijk van het type gasfles. Voor Benegas flessen heb je de Weber 8484 nodig (Nederlands adapter, zie plaatje hieronder).

Weber adapter 8585
Weber 8585 adapter NL

Voor Belgische gasflessen heb je waarschijnlijk de Weber 8485 nodig (plaatje hieronder)

Weber adapter 8485
Weber 8485 Adapter BE

Laat je goed informeren of de adapter gasslang wel op je gasfles gaat kopen want de adapters zelf zijn rond de 45 euro per stuk.

Natuurlijk ben je wel minder mobiel als er een grote gasfles aanhangt. Als je de Weber Traveler wilt inklappen dan moet je sowieso de gasbuisjes, dan wel de grote gasfles verwijderen (de slang kan je laten zitten).

Review en ervaring met de Weber Traveler : Handige accessoires

Omdat ik niet alleen graag kook, maar ook graag bak en experimenteer met eten, was de keramische taartvorm onmisbaar. Deze gebruik ik ook voor het BBQ-en van kleinere dingetjes zoals Gamba’s met knoflook in olijfolie. Daarnaast had ik nog de grillplaat van de lotusgrill die ik gebruik om meer indirect te BBQ-en. Ook een klein roostermandje op pootje ontbreekt niet om broodjes te bakken (anders branden ze vrij snel aan als ik ze direct op het rooster leg). Dit hoeven natuurlijk niet per se producten van Weber zelf te zijn.

Wat ik wel echt een top accessoire van Weber vindt is de Weber Igrill 2. Deze heeft standaard twee temperatuur meters die je in je vlees en of in de BBQ zelf kan steken (om de omgevingstemperatuur te meten voor het geval je de thermometer van de BBQ zelf niet goed vindt). En het grote voordeel. Je kan via de Weber app niet alleen op je telefoon, maar ook op je smartwatch een melding krijgen als het vlees klaar is! Op deze manier voorkom ik dat we ofwel rauwe/koude producten eten ofwel dat de worstjes zo droog zijn geworden dat we een liter saus nodig hebben om de worstjes door onze slokdarm weg te kunnen spoelen.

Wat ook een must have is, is de BBQ handschoen van Weber. Ze komen in twee maten: S/M en Large/XL. Pas ze in de winkel want je wilt echt niet dat deze te groot en/of te klein is. Het voordeel van deze handschoenen zijn dat ze ontzettend goed tegen de hitte kunnen en je houdt perfecte grip.

Weber handschoenen - met vingers

Hoes ter bescherming

Mijn ervaring met mijn vorige Gietijzeren Weber gas BBQ is dat een hoes niet nodig is. Ook Weber vermeld dit op de site. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen heb ik nu wel een hoes genomen. Standaard heeft Weber voor de Weber Traveler een transporthoes. Deze is heel handig om de Weber in de auto te vervoeren, waarbij je auto schoon blijft. Let op, deze hoes is helemaal niet geschikt om als beschermhoes te gebruiken als je hem uitgeklapt hebt staan. Ook beschermd de transporthoes niet tegen de regen. De hoes die wel perfect om de Weber Traveler past en goed beschermd tegen regen is de beschermhoes voor de Q2000 van Weber. Ook de gasfles kan je aan de onderkant mooi erbij stoppen om hem uit de zon te houden. Tijdens het BBQ-en moet je de hoes natuurlijk wel verwijderen 😉

Weber Traveler schoonmaken

Voordat ik begin met BBQ-en zet ik de BBQ op de hoogste stand voor een paar minuten en dan schraap ik met een harde borstel met kleine metalen haartjes over het rooster. Het vuil gaat er dan gemakkelijk vanaf en wordt meteen verbrand door het vuur. Het grote voordeel hiervan is dat je gaatjes niet verstopt kunnen worden met vuil dat je van het rooster af schraapt. Let op dat je een borstel met een lange steel gebruikt anders wordt het erg heet en gevaarlijk aan je armen.

Om de Weber bak schoon te maken heb ik de schoonmaak set voor gas BBQ’s gekocht met een klein borsteltje en een schraper voor de bak. Als de BBQ afgekoeld is haal ik de roosters eraf, en met een schuursponsje (of sponsje van Weber) en wat afwasmiddel en water maak ik het rooster schoon. De bak zelf schraap ik schoon met het spateltje uit de schoonmaak set en alles komt in het lekbakje. Je kan hier een aluminium lekbakje in plaatsen en deze om de zoveel tijd vervangen. Wil je echter minder afval produceren dan kan je het perfect zonder lekbakje doen en het standaard bakje elke keer na gebruik even goed schoonmaken.

Specificaties van de Weber Traveler, afkomstig van de Weber website www.weber.be:

Specificaties Weber Traveler
Specificaties Weber Traveler

Conclusie

Ben ik fan van de Weber Traveler? Jazeker, zeker in combinatie met de IGrill2 en de Weber handschoenen kan de BBQ niet meer mislukken. Het heeft een groot grilloppervlakte, is zeer snel op temperatuur en je kan er werkelijk van alles, van voorgerecht tot dessert en taarten mee maken. De additionele adapter voor grote gasflessen maakt het gelukkig mogelijk om ook grote gasflessen aan te sluiten.

Na gebruik koelt de BBQ snel af en kan je hem gemakkelijk opbergen. Schoonmaken is ook relatief makkelijk en je hebt geen houtskool rommel.

Minpuntjes zijn er natuurlijk ook:

  • de Weber Traveler past niet in onze kofferbak
  • de prijs van de BBQ en accessoires lijkt in eerste instantie hoog, maar ik weet zeker dat je er jaren plezier van gaat hebben.
  • de kleine gasflesjes gaan maar 3 uur mee
  • het is een gas BBQ, dus je hebt geen houtskoolsmaak

Meer informatie? Weber België of Weber Nederland

En kijk vooral ook eens op deze link van Weber, met handige Q&A en filmpjes over de Weber Traveler.

2 gedachten over “Review en ervaring met de Weber Traveler BBQ

    1. Nee je kan ook normale gasflessen op de weber gebruiken. Je hebt hier wel de additionele aansluiting voor nodig. Let hierbij wel op dat je twee soorten aansluitingen hebt, eentje voor NL en eentje voor Belgische gasflessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *